E-Megara-GR
ΜΕΓΑΡΑ

Χρυσοχοΐδης: Τέλος το άβατο σε Μέγαρα, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο,Μενίδι

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη και απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.

Εγκληματικότητα και καθημερινότητα

«Όπως η δική μου ζωή κάνει κύκλους, έτσι και η αστυνομία κάνει κύκλους. Κάθε φορά που πηγαίνω στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να τη φέρουμε τούμπα. Αλλά κάθε φορά υπάρχει και διαφορετικό έγκλημα» είπε αρχικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας. Από το 2019 και μετά υπάρχει μείωση. Οι ανθρωποκτονίες είναι 25% λιγότερες. Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας συνολικά, γενικά στην κοινωνία και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ατιμωρησίας. Η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί».

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην Ελληνική Αστυνομία τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις και τα μέσα «σε γενικές γραμμές υπάρχουν, θα έλεγα, σε επάρκεια. Αυτό που λείπει, ειδικά στην Αττική, είναι το προσωπικό. Στην επαρχία που η εγκληματικότητα είναι λιγότερη έχουμε επάρκεια. Πρέπει να δούμε πως αυτή την ασυμμετρία θα τη φέρουμε σε ένα καλό επίπεδο. Θυμάστε, είχε πει ο πρωθυπουργός, όταν δεν ήμουν εγώ στο υπουργείο πως θα γυρίσουν από τη φύλαξη υψηλών προσώπων σε μάχιμες υπηρεσίες περί τις 2.500 αστυνομικοί. Αυτό δεν είναι εύκολο. Η αστυνομία στη χώρα μας κάνει πάρα πολλά πράγματα. Οι αστυνομικοί απασχολούνται σε πολλά και διάφορα που κανονικά δε θα έπρεπε. Ήδη, πάντως, 200 αστυνομικοί πήγαν στην Τροχαία της Αθήνας και 450 στη ΔΙΑΣ».

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Δυτική Αττική. «Θα πάψει η λογική του άβατου σε περιοχές όπως το Μενίδι, ο Ασπρόπυργος, τα Μέγαρα, το Ζεφύρι. Αυτό θα τελειώσει. Η αστυνομική παρουσία είναι πιο έντονη. Πρέπει να το δούμε όλο αυτό, όμως, ως κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται μια συνολική διαχείριση του προβλήματος αυτού. Είναι κοινωνικό ζήτημα και μετά γίνεται εγκληματικό φαινόμενο γιατί κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει ατιμωρησία».
Ενδοοικογενειακή βία και βία ανηλίκων

Στη συνέντευξη του στη Νίκη Λυμπεράκη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βίας των ανηλίκων αλλά και στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. «Το πρόβλημα της βίας ανηλίκων είναι κατά βάση κοινωνικό. Η αστυνομία εισπράττει τα αποτελέσματα. Η βία υπήρχε πάντα. Και εμείς ως παιδιά παίζαμε ξύλο. Οι διαφορές με το τώρα είναι δυο. Το πρώτο είναι ότι τώρα η βία είναι οργανωμένη. Υπάρχουν συμμορίες. Το δεύτερο είναι πως η βια σήμερα είναι έντονη. Υπάρχουν, στις συμπλοκές μαχαίρια και τσεκούρια. Εμείς ως αστυνομία ήδη έχουμε βάλει σε στέκια της νεολαίας ήπια αστυνόμευση, με νεαρούς σε ηλικία αστυνομικούς, κυρίως κοπέλες, αλλά και 2-3 άτομα με πολιτικά έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να υπάρξει παρέμβαση έμπειρων αστυνομικών.

» Παράλληλα, σε περίπου 20 ημέρες, θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τηλεφωνικές γραμμές, 24ωρου βάσης, υποστήριξης παιδιών και γονέων. Επιπλέον, θα υπάρξει και το ”κουμπί πανικού” δηλαδή μια εφαρμογή στο κινητό, προκειμένου εκεί να καταγγέλλονται περιστατικά. Το ”κουμπί πανικού” θα είναι ανοιχτό σε όσους το ζητήσουν, τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Ελπίζω πως σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας:

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ