E-Megara-GR
Uncategorized

Τί συμβαίνει τελικά με τον Ευρασιατικό Αγωγό;

Σύγκρουση απόψεων και διάψευση παρουσίασε και προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Μεγαρικός Τύπος σχετικά με τη θέση στην οποία σχεδιάζεται να βγει στην ξηρά, στον κόμβο Μεγάρων, ο υποθαλάσσιος αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική (Euroasia).
Συγκεκριμένα στο φύλλο της 20ης Φεβρουαρίου 2019 ο Μεγαρικός Τύπος, μετά από δημοσιογραφική έρευνα, δημοσιεύσε ότι σύμφωνα με επιστολή της Αριάδνη, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, ο τόπος στον οποίο προτείνεται να βγεί το καλώδιο στην ξηρά έχει μετακινηθεί 1400 μέτρα ανατολικότερα από την αρχική πρόβλεψη, σε βραχώδες σημείο ανατολικά της Πάχης και μακριά από κατοικίες.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι αξιωματούχοι της Αριάδνης κατέληξαν να προτείνουν το συγκεκριμένο σημείο αφού είχαν συναντήσει υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου και συγκεκριμένα της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά είχαν συναντηθεί επίσης “κατ’ επανάληψη με εκπροσώπους του Δήμου”  στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Δήμου Μεγαρέων.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ο Μεγαρικός έθετε τις παρακάτω ερωτήσεις:

ΓΙΑΤΙ δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος; Ή μήπως έγιναν όλες (σ.σ. οι συναντήσεις) μαζί και βιαστικά μέσα σε λίγες ημέρες;
ΓΙΑΤΙ δεν ενημερώθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι;
ΠΩΣ πάρθηκε αυτή η απόφαση;
ΓΙΑΤΙ δόθηκε η θετική έγκριση για το πέρασμα του καλωδίου από την Πάχη χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση του κόσμου;
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ αν είναι τόσο επικίνδυνο για την δημόσια Υγεία όσο οι επιστήμονες έχουν τονίσει;
Αν δεν είναι, ποιές διαβεβαιώσεις έχουν πάρει;
ΓΙΑΤΙ δεν τις δημοσιοποιούν;
ΓΙΑΤΙ δεν απαντούν στα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας και στις απορίες των πολιτών;
ΓΙΑΤΙ μας αφήνουν μέσα στο «σκοτάδι», την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τον φόβο;
ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ υπ’ όψιν τους το περιβάλλον, την φυσική ομορφιά και την οικονομία της περιοχής μας ; Και πώς προηγήθηκε η έγκριση του σημείου , εφόσον ΤΩΡΑ θα συζητηθεί η ΜΠΕ; (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
Στις τόσες ερωτήσεις της έγκριτης εφημερίδας εκδόθηκε προς τοι παρόν υπηρεσιακή απάντηση από τον κ. Βαγγέλη Ρούσση, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, με την οποία διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι η Υπηρεσία είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Αριάδνης.
Παραβλέποντας τη μορφή της “Υπηρεσιακής” απάντησης του κ. Ρούσση, η οποία μόνο Υπηρεσιακή δεν είναι αφού εκτείνεται από τα υπηρεσιακά όρια και προβαίνει σε χαρακτηρισμούς της επιστολής ΑΔΜΗΕ όπως π.χ. “δόλια” (εδώ) παρατηρούμε ότι οι ερωτήσεις του ΜΤ παραμένουν αναπάντητες.
Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει το γεγονός των ισχυρισμών μέσω της επιστολής της Αριάδνης ότι υπήρξαν κατ’ επανάληψη συναντήσεις με εκπροσώπους του Δήμου. Ποιοί ήταν αυτοί οι εκπρόσωποι οι οποίοι από την επιστολή φέρονται να γνώριζαν; Ήταν μήπως πολιτικά πρόσωπα οι εκπρόσωποι του Δήμου; Ήταν ο Δήμαρχος, ήταν Ατιδήμαρχοι, ήταν Εντεταλμένοι Σύμβουλοι; Και εν τέλει γνώριζαν και το απέκρυψαν ή επρόκειτο για συνάντηση/εις γενικής φύσεως;

πηγη megaraorg.gr