E-Megara-GR
Uncategorized

Το αύριο της Τοπικής αυτοδιοίκησης

Είναι αλήθεια πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι νέοι άνθρωποι «γύρισαν» την πλάτη τους στην πολιτική αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί σύμφωνα με τους περισσότερους νέους η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προέκταση της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Ο λόγος για τον οποίο οι νέοι γύρισαν την πλάτη τους στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με την επικράτηση της αντίληψης ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» καθώς και με την ιδέα ότι το σύστημα είναι ξεπερασμένο και «γερασμένο» συνεπώς οι ίδιοι δεν έχουν θέση σε αυτό.¨

Παρά το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών οι νέοι και οι νέες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την κρίση αξιών, την κρίση θεσμών αλλά και την απουσία ιδανικών που υπάρχει οδήγησε στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά δείχνουν να συμβάλουν στους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Η απουσία νέων ανθρώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και απαξίωσης. Αν πραγματικά όμως θέλουμε να δούμε μία αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την εξάλειψη παλαιών και ξεπερασμένων πρακτικών πρέπει να ξέρουμε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς την ενεργή και μαζική συμμετοχή των νέων. Αν και είναι γεγονός πως η τοπική αυτοδιοίκηση περνάει μία από τις χειρότερες μέρες της οι νέοι μπορούν να φέρουν καινούργιες και πρωτότυπες ιδέες ώστε να την βοηθήσουν να βγεί από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου οι νέοι σε όλη την επικράτεια καλούνται να πάρουν μία μεγάλη απόφαση και να επιλέξουν αν θέλουν να συμετέχουν ενεργά στα κοινά ώστε να βοηθήσουν στο να δούμε επιτέλους την αλλαγή που όλοι θέλουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χρειάζεται όραμα, ελπίδα και καινοτόμες ιδέες, για αυτό και πρέπει να γίνει υπόθεση των νέων ανθρώπων.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Ν.ΝΕ.Δ.-  ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ