E-Megara-GR
Uncategorized

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟ


Ο θερινός κινηματογράφος Κύζικος, της Νέας Περάμου, μετά από αρκετά χρόνια παύσης προβολών ταινιών, επιστρέφει ξανά, ανάβοντας τα φώτα του, με σκοπό να δώσει μια νέα διέξοδο διασκέδασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, μέσα από ταινίες πρώτης προβολής του αμερικανικού box office και όχι μόνο. Ο εσωτερικός και ο πέριξ χώρος του κινηματογράφου ανακαινίστηκε, εγκαταστάθηκε ψηφιακός ήχος και ψηφιακή μηχανή προβολής ταινιών ενώ το μπαρ θα προσφέρει όλα τα «απαραίτητα» για να γίνει ακόμα πιο απολαυστική η κάθε ταινία, πρώτης προβολής που θα προβάλλεται.
Παρόλο που ο θερινός κινηματογράφος, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’80 και ’90, μεσουρανούσε στη διασκέδαση της Αθηναϊκής νύχτας, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την άνθιση της πειρατείας, μέσω του διαδικτύου και των παράνομων εργαστηρίων αντιγραφής ταινιών, έπληξαν το χώρο αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλούς κινηματογράφους στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα να μπουν λουκέτα.
Ο θερινός κινηματογράφος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη κουλτούρα του Έλληνα. Η Ελλάδα, μια χώρα Μεσογειακή, με τους πολίτες της να έχουν έντονο ταμπεραμέντο και μη μπορώντας εύκολα να μείνουν μέσα στο σπίτι τους κατά τις καλοκαιρινές βραδιές, προδιαθέτει όλον τον κόσμο για νυχτερινές βόλτες, για ένα κρύο ποτήρι κρασιού ή μπύρας, για στιγμές ξεγνοιασιάς κάτω από το φως των αστεριών, για ταινίες παγκοσμίου φήμης, για ερμηνείες τεράστιων προσωπικοτήτων της 7ης Τέχνης και για άφθονο μοσχοβολιστό ποπ κορν, όταν ο ήλιος δύει, συνθέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα σκηνικό για μια επιτυχημένη κινηματογραφική προβολή. Ο κινηματογράφος Κύζικος δίνει λύση στα θέλω όλων αυτών, που ψάχνουν και θέλουν να γεμίσουν τις καλοκαιρινές του νύχτες με δράση, περιπέτεια, γέλιο, συγκίνηση και δάκρυ.

Πρωτοβουλία των Λευτ. Κοσμόπουλου και Σπ.Κορώση

Η αναβίωση του θερινού κινηματογράφου αποτελεί μια πρωτοβουλία πολιτισμού από το δήμο Μεγαρέων, ο οποίος, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες του αντιδημάρχου Νέας Περάμου Λευτ. Κοσμόπουλου, με την αρωγή του προέδρου της ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.ΜΕ Σπ. Κορώση, αλλά και την στήριξη του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Δημ. Λιώτα προχώρησαν στις διαδικασίες επαναλειτουργίας του κινηματογράφου, δίνοντας χαρά στους κατοίκους της περιοχής και προκαλώντας συναισθήματα συγκίνησης σε μεγαλύτερες γενιές, που έζησαν εποχές, όπου ο θερινός κινηματογράφος της Νέας Περάμου μεσουρανούσε, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν ταινίες πρώτης προβολής με πολύ χαμηλό σχετικά κόστος εισιτηρίου (6 ευρώ και 5 ευρώ για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες). Αξίζει να αναφέρουμε, πως θα προβάλλονται ταινίες και τις 7 ημέρες της εβδομάδας, για όλο το καλοκαίρι, με την κάθε ημέρα να έχει δύο προβολές, μία στις 9μ.μ και άλλη μία τις 11μ.μ ενώ η χωρητικότητα του κινηματογράφου ανέρχεται στα 390 άτομα.

Πρεμιέρα με το Jurassic World: Fallen Kingdom

Η έναρξη των προβολών είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 με την προβολή του Jurassic World: Fallen Kingdom, χωρίς ακόμη να έχει γνωστοποιηθεί από τους υπεύθυνους η ημέρα των εγκαινίων του κινηματογράφου.

Γρ. Σταμούλης: Μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης είναι η πολιτισμική ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων
Η πρώτη εικόνα από τον ανακαινισμένο «Κύζικο» δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουνίου παρουσία του δημάρχου Γρ. Σταμούλη. Ο λόγος του δημάρχου ήταν γεμάτος αισιοδοξία για την πορεία, που θα έχει ο κινηματογράφος αλλά και ικανοποίηση διότι μέσα από τη σωστή κινητοποίηση και συνεργασία όλων, κατάφερε ο δήμος Μεγάρων και επαναλειτούργησε μια κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή όπως χαρακτήρισε τον θερινό κινηματογράφο. Ο κ. Σταμούλης μεταξύ άλλων τόνισε, πως ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται από δύο υποστάσεις, την υλική και την πνευματική και θεωρεί, πως η δεύτερη θα πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του κάθε ανθρώπου διότι είναι αυτή, που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα έμβια ζώντα, καλώντας συγχρόνως τον κόσμο να μην βρίσκεται συνεχώς προσκολλημένος στα υλικά αγαθά και στον άκρατο πλουτισμό διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτοί είναι παράγοντες που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση». Υποστήριξε, πως η διοίκησή του έχει βάλει ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες την πολιτισμική ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων και συμπλήρωσε πως «πολιτισμός είναι η ενασχόληση με τις καλές τέχνες και σε αυτές ανήκει και ο κινηματογράφος, η οποία προάγει το πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου και εκμεταλλευόμενοι την εργασία προηγούμενων διοικήσεων, όσο αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, εμείς τα βελτιώσαμε και τα επαυξήσαμε».

«Η παρέμβαση του δήμου ήταν καθοριστική»

Ο δήμαρχος Μεγάρων εξήρε τη συμβολή δύο συνεργατών του, που ήταν πολύ σημαντική για την αναβίωση του θερινού κινηματογράφου της Νέας Περάμου, των κ.κ. Λευτ. Κοσμόπουλου και Σπ. Κορώση, οι οποίοι ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας αυτής και με πρωτοβουλία τους το πρότειναν στη διοίκηση η οποία με τη σειρά την υλοποίησε. Ευχαρίστησε επίσης και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Περάμου Δημ. Λιώτα και τον δημοτικό σύμβουλο Ιωαν. Δήμα διότι τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκαν σε καθημερινή σχεδόν βάση για να προλάβουν όλα να είναι στην εντέλεια, κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διαδικαστικά θέματα, που αφορούσαν την επαναλειτουργία του κινηματογράφου, δηλώνοντας, πως όλα έγιναν μέσω διαγωνισμού. Ο δήμος νοίκιασε το χώρο, ο οποίος ήταν εγκαταλελειμμένος για πολλά χρόνια, ώστε να τον αξιοποιήσει και σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «η παρέμβαση του δήμου Μεγαρέων ήταν καθοριστική, αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από επιχειρηματία ενώ τώρα που τον συμμαζέψαμε προσέλκυσε το ενδιαφέρον διαφόρων επιχειρηματιών». Δήλωσε κλείνοντας πως είναι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θεωρεί, πως, όταν υπάρχει συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πάντα δημιουργούνται έργα με προοπτικές.
Ο κ. Σταμούλης έδωσε συγχαρητήρια και στους δύο επιχειρηματίες που έχουν την ευθύνη της επιχείρησης δηλώνοντας πως «έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα γι’ αυτό το χώρο, ώστε να γίνει πόλος έλξης, όχι μόνο των Νεοπεραμιωτών αλλά και όλων των κατοίκων των γύρω περιοχών από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος θερινός κινηματογράφος στην ευρύτερη περιοχή» δηλώνοντας σίγουρος πως επειδή ο Κύζικος θα έχει πρώτες προβολές θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο».

Σύγχρονος κινηματογράφος και στολίδι για τη Νέα Πέραμο

Συνεχίζοντας ο κ. Σταμούλης δήλωσε, πως ο δήμος Μεγάρων ανέλαβε την ανακαίνιση του περιβάλλοντα χώρου του κινηματογράφου, γκρεμίστηκε ένα ρυμοτομούμενο κτίριο, στο πίσω μέρος του κεντρικού κτιρίου, που αποτελούσε για χρόνια και εστία μολύνσεως και αξιοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης για τους πολίτες της Νέας Περάμου, έγιναν επισκευές της περιμέτρου, πραγματοποιήθηκαν βαψίματα και τοποθετήθηκαν ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Στην αντίπερα όχθη, οι επιχειρηματίες ανέλαβαν τα περισσότερα και ακριβότερα θέματα όπως ήταν η πλήρης ανακίνηση του εσωτερικού χώρου, η τοποθέτηση νέων καθισμάτων, η δημιουργία τουαλετών και για άτομα με αναπηρίες, η κατασκευή κυλικείου, η τοποθέτηση αλουμινίων στις βιτρίνες των ταινιών, η τοποθέτηση εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού, ο πλήρης κινηματογραφικός εξοπλισμός με σύγχρονη ψηφιακή μηχανή προβολής με ηχητικά dolby, η δημιουργία αποθήκης κ.α. Σύμφωνα με το δήμο Μεγάρων, οι επιχειρηματίες θα πληρώνουν ενοίκιο στο δήμο (μεγαλύτερο από αυτό που θα δίνει ο δήμος στον ιδιώτη από όπου νοικιάστηκε το κτίριο), ταυτόχρονα θα πληρώνουν και δημοτικά τέλη ενώ υπάρχει ρήτρα, στο τριετές συμβόλαιο, που έχει υπογραφεί, με δικαίωμα επέκτασης άλλα τρία χρόνια, πως θα πρέπει να διαθέτουν το χώρο του κινηματογράφου πέντε φορές το χρόνο για κάλυψη εκδηλώσεων του Δήμου Μεγαρέων.

«Το επόμενο καλοκαίρι ευελπιστώ πως θα υπάρχει θερινός κινηματογράφος και στα Μέγαρα»

Ο δήμαρχος Μεγαρέων κλείνοντας ανέφερε, πως θεώρει, ότι η ενασχόληση του Δήμου με τη συγκεκριμένη περίπτωση επαναλειτουργίας του θερινού κινηματογράφου, άξιζε τον κόπο, αφού έδωσε το έναυσμα και την προοπτική να προσελκυθεί το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και να δώσουν στον κόσμο της Νέας Περάμου ένα μέσο ψυχαγωγίας για τις νύχτες του καλοκαιριού. Υποστήριξε μάλιστα ότι «του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε και για ένα ακόμη θερινό κινηματογράφο, αυτή τη φορά στα Μέγαρα με υψηλές κινηματογραφικές προδιαγραφές».

Ο κινηματογράφος δημιουργεί και αφήνει στη μνήμη του καθενός μυρωδιές αναπολήσεων και ήχων που μένουν ανεξίτηλες μέσα μας

Με τη σειρά μας ως εφημερίδα, θέλουμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στους κ.κ Κοσμόπουλο και Κορώση, διότι κατάφεραν και έδωσαν πολιτισμική πνοή στο Δήμο Μεγαρέων αναγεννώντας μέσα από τις στάχτες του εκ νέου έναν χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ο οποίος γνώρισε μεγάλες δόξες, κατά το παρελθόν και πλέον είναι έτοιμος να δηλώσει ξανά παρόν στον πολιτισμικό χάρτη των δρωμένων του Δήμου Μεγάρων.
Πιστεύουμε ότι οι δημότες και όχι μόνο πρέπει να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα διότι μιλάμε για έναν πραγματικά πανέμορφο και σύγχρονο χώρο, με ταινίες πρώτης πάντα προβολής. Έναν θερινό κινηματογράφο που αποτελεί ιδανικό μέρος για μια ρομαντική βραδιά, υπό το φως των αστεριών, του απαλού καλοκαιρινού σκοταδιού και τους ήχους των εφέ των ταινιών. Μια οικονομική λύση διασκέδασης και το σημαντικότερο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας αναμνήσεων, αφού ο κινηματογράφος δημιουργεί και αφήνει στη μνήμη του καθενός μυρωδιές αναπολήσεων και ήχων, που μένουν βαθιά ανεξίτηλες μέσα μας.

πηγη ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ