E-Megara-GR
Uncategorized

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΟΙ ΡΟΜΑ

Με ισχυρή πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο δράσης του Δήμου Μεγαρέων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που είναι δημότες.
Στην συνεδρίαση δημιουργήθηκαν οξύτατες αντεγκλήσεις ανάμεσα στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιαν. Μαρινάκη και την αντιδήμαρχο Ελ. Ρήγα που ήταν η εισηγήτρια του θέματος.
Ο π. δήμαρχος Μεγαρέων υποστήριξε πως με το σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που προωθεί η σημερινή διοίκηση, ισοπεδώνει παραδοσιακούς θεσμούς αιώνων, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια των τοπικών κοινωνιών των πόλεων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, εφόσον προσπαθεί να εντάξει ακόμη και τα περιφερόμενα κακοποιά στοιχεία.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας, παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού Ελ. Ρήγα, διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αφορά μόνο τους Ρομά που είναι δημότες Μεγάρων, υποστηρίζοντας πως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η αρχή για την ένταξη στην κοινωνία και αυτών των ανθρώπων.
Στην εισήγησή της η κ. Ρήγα ανέφερε ότι μετά την θέσπιση του ν. 4430/2016, η ειδική γραμματεία για την κοινωνική ένταξη των Ρομά αποτελεί τον αρμόδιο συντονιστικό φορέα της κεντρικής διοίκησης και το εθνικό σημείο επαφής.
Μιλώντας ιδιαίτερα για τα σχέδια δράσης, γνωστοποίησε ότι μέσω των σχεδίων αυτών σχεδιάζονται, παρακολουθούνται και υποστηρίζονται από την Περιφέρεια οι παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για να εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Η κ. Ρήγα υπενθύμισε πως η στρατηγική του Δήμου Μεγαρέων για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ένταξης αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2015-2019 που συντάχθηκε τον Νοέμβριο 2015.
Το σύνολο των έργων-δράσεων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό του Δήμου Μεγαρέων όπως και οι προτεινόμενες πολιτικές, εντάσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες, μένοντας όμως στον 2ο άξονα που αφορά την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Στον εν λόγω άξονα, οι ειδικότεροι στόχοι έχουν και ένα θεματικό πεδίο που αφορά την κοινωνική μέριμνα- κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά που είναι δημότες του οικείου Δήμου.
Η Ελ. Ρήγα έκανε επίσης γνωστό ότι στην προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ολιστικού σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά στην περιοχή Βλυχό και έχοντας υπόψη την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις και έργα ταυτόχρονα σε όλους τους θεματικούς και οριζόντιους άξονες παρέμβασης, που θα αφορούν την στέγαση, τις υποδομές, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγεία.
Στους ειδικούς στόχους περιλαμβάνονται:
α) η μείωση των ακατάλληλων παραπηγμάτων με την παροχή προκατασκευασμένης οικίας ή/και επιδότησης ενοικίου
β) η βελτίωση των συνθηκών ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής
γ) η βελτίωση των υποδομών οδοποιίας εντός του οικισμού και προσβασιμότητας στον οικισμό
δ) η αύξηση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών που ολοκληρώνουν το Δημοτικό Σχολείο
ε) η αύξηση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 13-17 ετών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση
στ) η μείωση του αριθμού των λειτουργικά αναλφάβητων ενηλίκων
ζ) η αύξηση της νόμιμης απασχόλησης.
Κλείνοντας η αρμόδια αντιδήμαρχος, εισηγούμενη στο σώμα την έγκριση του σχεδίου υποστήριξε ότι με το παρόν σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Δήμο Μεγαρέων καθορίζονται οι δράσεις και έργα που πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα σε όλους τους θεματικούς και οριζόντιους άξονες παρέμβασης που αφορούν την στέγαση τις υποδομές, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγεία.
Όπως προαναφέραμε, το σχέδιο δράσης εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία. Μειοψήφησαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας του κ. Γιαν. Μαρινάκη, αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κλ. Βαρελάς.
Κάνοντας γνωστούς στο προεδρείο τους λόγους μειοψηφίας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Με το σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που κατέθεσε η πλειοψηφία βάζει βόμβα στα θεμέλια της νοικοκυρεμένης Μεγαρικής και Νεοπεραμιώτικης κοινωνίας ισοπεδώνοντας παραδοσιακούς θεσμούς αιώνων και εισάγει την παρακμή με την αποδοχή της επιδότησης ενοικίου των περιφερόμενων Ρομά που διαβιούν στα αυθαίρετα παραπήγματα της περιοχής του Βλυχού Μεγάρων».
Από την πλευρά του ο Κλ. Βαρελάς αφού τόνισε και αυτός πως πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, γνωστοποίησε και αυτός τους λόγους μειοψηφίας αναφέροντας σχετικά: «Επειδή η επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από το σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και αφορά σε σύνολο 60 οικογενειών οι οποίες θα ενταχθούν στο κοινωνικό ιστό της πόλης των Μεγάρων και της Νέας Περάμου θεωρώ ότι δεν είναι έτοιμη η κοινωνία να το αποδεχθεί. Για την κοινωνική ένταξη των Ρομά πρέπει να εστιάσουμε σε υποδομές και μετά να προχωρήσουμε σταδιακά σε άλλα ζητήματα».

πηγη ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ