E-Megara-GR
Uncategorized

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ. ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ: ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥΣ…

Μια νύχτα σχεδόν ισχυρής βροχόπτωσης, αρκούσε για να καταστραφούν περιουσίες και μόχθοι μιας ολόκληρης ζωής και να εξαφανιστούν μέσα στον χείμαρρο, που δημιουργήθηκε από την θεομηνία, που έπληξε ιδιαίτερα τα φρεάτια στη Νέα Πέραμο αλλά και τα Μέγαρα, πριν από μερικές εβδομάδες. Δρόμοι εξαφανίστηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, καταστήματα και σπίτια πλημύρισαν. Για πολλούς τίποτε δεν είναι όπως πριν και μαζί με αυτό προστίθεται και η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, όπως μπορεί να διαπιστώσουν οι αναγνώστες μας, διαβάζοντας τις διαμαρτυρίες που παραθέτουμε.
Έχοντας περάσει όμως αρκετός καιρός από την καταστροφή και έχοντας επέλθει η νηνεμία κατά έναν τρόπο, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) των Μεγάρων και οι πολίτες της νέας Περάμου καταγγέλλουν τη διοίκηση του δήμου για έλλειψη ενδιαφέροντος και ανευθυνότητα.
Όταν χτύπησε το τηλέφωνο της Αιχμής, από ιδιοκτήτες μεγάλης επιχείρησης ξυλείας, στην ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε, πως «δεν υπήρχε δρόμος», όπως υποστήριζαν, έξω από την επιχείρησή τους. Η επίσκεψη βέβαια επιβεβαίωσε τα λεγόμενα των ιδιοκτητών, οι οποίοι υποστήριξαν, πως «λόγω της θεομηνίας, ο δρόμος εξαφανίστηκε στην ουσία» και συμπλήρωσαν πως «μετά την πλημύρες κανένα ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, εκτός από μία επίσκεψη του αντιδημάρχου Κ. Φυλακτού, που είναι ο μόνος που έδειξε ενδιαφέρον αλλά ως εκεί». Μάλιστα τόνισαν, πως τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έδειξαν κατανόηση, πως τα συνεργεία όλα βοηθούσαν στις προσπάθειες διάσωσης, στην ουσία ανθρώπων από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, δηλώνοντας πως με δικά τους έξοδα επιχωμάτωσαν το δρόμο για να μπορέσουν να δουλέψουν. Όμως «τώρα έχει περάσει τόσος καιρός και άσφαλτος δεν στρώνεται» τόνισαν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται άσφαλτος, διότι μόνο με την επιχωμάτωση, που σημειωτέον κάνουν οι ίδιοι, με την παραμικρή βροχή διάφορα σημεία του δρόμου υποχωρούν. Όπως μας εξήγησαν, τα φορτηγά, που συνήθως πηγαίνουν στα εργοστάσια αυτά, είναι μεγάλων διαστάσεων και βαρέου τύπου, τα οποία, εάν τυχόν «πέσουν» σε κάποιο χαντάκι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανατροπής, που ίσως κοστίσει τη ζωή του οδηγού διότι μεταφέρουν τεράστιους τόνους εμπορευμάτων οι οποίοι είναι δύσκολο να ελεγχτούν σε μια τέτοια περίπτωση. Σημειώνουν επίσης πως και ατύχημα να μην γίνει, δημιουργείται στην κυριολεξία μποτιλιάρισμα, εάν βρεθούν δύο νταλίκες συγχρόνως στον ίδιο δρόμο με αντίθετη φορά διότι αριστερά και δεξιά του δρόμου υπάρχουν χαντάκια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν, υπό τον φόβο ανατροπής.

Επίσης οι ιδιοκτήτες, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν, πως στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων, το σημείο εκεί, μετά την πλημύρα, θυμίζει χωματερή! Αυτό επειδή ό,τι υλικό υπήρχε από το βουνό το πήρε μαζί του στην ουσία το ρέμα που πέρασε έχει μείνει εκεί να θυμίζει «το χείμαρρο που πέρασε» όπως μας είπαν με ειρωνική διάθεση οι ιδιοκτήτες. Μάλιστα δήλωσαν πως «εάν ο καθαρισμός του σημείου είναι θέμα κόστους, τότε είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι το συνεργείο καθαρισμού. «Έρχονται νταλίκες από το εξωτερικό και μας λένε οι οδηγοί τους, πως η ΒΙ.ΠΕ των Μεγάρων είναι η χειρότερη που έχουν δει στη ζωή τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τέτοιες εικόνες ρεζιλεύουν το δήμο διεθνώς!
Λίγο πριν φύγουμε από τη ΒΙ.ΠΕ. και από το συγκεκριμένο εργοστάσιο ξυλείας, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης μας είπε «δυστυχώς πληρώνουμε δημοτικά τέλη για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά δυσκολευόμαστε να την κάνουμε σωστά λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής. Θέλουμε να δείξουν ενδιαφέρον για την περιοχή μας επειδή εμείς προσφέρουμε θέσεις εργασίας σε Μεγαρίτικα παιδιά και το μόνο που ζητάμε είναι να κάνουμε εύκολα τη δουλειά μας για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας».

«Θα πνιγούμε από την αδιαφορία τους» καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Αμέσως μετά την επίσκεψή μας στη ΒΙ.ΠΕ Μεγάρων, ακολούθησε επίσκεψη και στη Νέα Πέραμο, αφού οι καταγγελίες πολιτών για αδιαφορία και η έκφραση του φόβου μην τυχόν ξαναγίνει κάποια αντίστοιχη πλημύρα και πνιγούν, μας οδήγησε να κάνουμε επιτόπιο ρεπορτάζ για το τι πραγματικά γίνεται εκεί. Στη δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε σε συγκεκριμένη περιοχή (στο χώρο που έχει αναπλαστεί με παρτέρια και γρασίδι πίσω από το χώρο εστίασης ENTRE) διαπιστώσαμε πλήρη αγανάκτηση σχεδόν από όλους τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής της Νέας Περάμου διότι, αυτό ήταν το σημείο, από το οποίο περνούσε ο χείμαρρος που ερχόταν από το βουνό. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν, πως το κεντρικό φρεάτιο, που περνάει το νερό με ορμή από το βουνό, στην ουσία είναι θαμμένο κάτω από το γρασίδι. Όπως μας γνωστοποίησαν, αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κατασκευή του έργου, καμία δημοτική αρχή δεν έχει προβεί στον καθαρισμό του, με αποτέλεσμα σε μία τέτοιου μεγάλου μεγέθους πλημύρα το έδαφος να υποχωρεί και να αναβλύζουν νερά από διάφορα σημεία. Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται και από τις εικόνες και τα παράπλευρα μικρά φρεάτια του δρόμου είναι βουλωμένα από χώμα και σε πολλά σημεία έχει διαλυθεί και το πλαίσιό τους με τον κίνδυνο υποχώρησης τους να είναι ορατός. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια κατοίκων της περιοχής που υποστηρίζουν σχετικά: «με μια απλή δυνατή βροχόπτωση πλημυρίζουν τα πεζοδρόμια και ο δρόμος, δεν έχουμε καμία ασφάλεια, κινδυνεύουμε από απλό τραυματισμό μέχρι και πνιγμό». Βλέποντας και τις φωτογραφίες με τα κλειστά φρεάτια, είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθεί εκ νέου μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση ισχυρής βροχής, που θα θέσει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, εάν και εφόσον τα φρεάτια συνεχίσουν να παραμένουν ακαθάριστα. Πέραν του γεγονότος, ότι δεν έχουν ληφθεί σωστά αντιπλημμυρικά έργα για την κατασκευή του συγκεκριμένου αλσύλλιου, οι κάτοικοι συναντούν και την πλήρη απουσία και αδιαφορία των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι αρκούνται στο να υπόσχονται, πως θα επιληφθούν του θέματος αρχικά και στη συνέχεια θέτουν τον εαυτό τους μη αρμόδιο για τον καθαρισμό των φρεατίων ρίχνοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην Περιφέρεια. Μία συμπολίτισσα κάτοικος της περιοχής (της οποίας τα στοιχεία έχουμε στην διάθεση μας) δήλωσε «χτύπησα τρεις φορές την πόρτα του Αντιδημάρχου Νέας Περάμου κ. Λ.Κοσμόπουλου, παρουσία και του κ. Λιώτα και μου υποσχέθηκε πριν τα Χριστούγεννα πως το πρόβλημα θα λυνόταν μέσω της ΔΕΥΑΜ που θα αναλάμβανε τον καθαρισμό» ενώ κάποιος άλλος κάτοικος σε έντονο ύφος συμπλήρωσε πως «η Δημοτική αρχή δεν φέρει ευθύνη, όπως του είπαν στη Δημαρχεία και πως η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει δράση. Δεν με ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται, δεν γίνεται να φοβόμαστε όταν βρέχει το τι μπορεί να πάθουμε ξανά, αισθανόμαστε εγκαταλειμμένοι στο έλεος της επόμενης κακοκαιρίας».

Ευχόμαστε ως Αιχμή να σταματήσει ο «Γολγοθάς» όλων όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημύρες και με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής αρχικά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη συνέχεια να αποκαταστηθούν πλήρως τα προβλήματα ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να αποκτήσουν την ηρεμία του και να αισθάνονται ασφαλείς.

πηγη ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ