E-Megara-GR
Uncategorized

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της εξόρυξης βωξίτη από τον Λ. Φουντούλη

Στην Ευρωκοινοβούλιο έφτασε το θέμα της εξόρυξης βωξίτη έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Λ. Φουντούλης.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών ιστοσελίδων, και μέσων μαζικής ενημέρωσης, σοβαρή αναταραχή και αντιδράσεις έχουν προκληθεί μεταξύ των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, από την πρόθεση της εταιρείας με την επωνυμία «ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.» να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις με τελικό σκοπό, σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων, την εξόρυξη βωξίτη και την βιομηχανική του αξιοποίηση. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εάν προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας, είναι πιθανό να είναι σημαντικές και ιδιαιτέρως αρνητικές. Με δεδομένο πως η εν λόγω περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες, εντός της περιοχής που θα διεξαχθούν οι έρευνες περιλαμβάνεται και τμήμα προστατευόμενης περιοχής υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, καθώς επίσης και την έντονη αντίδραση και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ερωτάται η επιτροπή:
1) Γνωρίζει τα σχέδια της συγκεκριμένης εταιρείας και την άδεια ερευνών που έχει δοθεί σε αυτήν από το Ελληνικό Δημόσιο από παλιά;
2) Είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν οι ερευνητικές και όχι μόνο γεωτρήσεις θα πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ένωσης;
3) Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως δεν τηρούν οι δραστηριότητες της εταιρείας τις προδιαγραφές σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί μια ακόμα περιβαλλοντική καταστροφή;»

πηγη ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ