E-Megara-GR
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευσίνα Κλεανθης Βαρελας ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κλεάνθης Βαρελάς στην Συνάντηση του Δικτύου “One Health 4 Cities”

Η πόλη της Ελευσίνας φιλοξενεί την 3η Κεντρική Συνάντηση του Δικτύου «One Health Network for Cities in Europe – ONCE» από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2024.

Το Δίκτυο One Health 4 Cities στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των κοινωνικών ομάδων, ενσωματώνοντας στις αστικές στρατηγικές και δράσεις κατάλληλα εργαλεία για την προώθηση της ευημερίας, της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος ως ενιαίο σύνολο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε σχετικά : 

𝐎𝐧𝐞 𝐇𝐞𝐚𝐥𝐭𝐡 𝟒 𝐂𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬
✅Στη πόλη της Ελευσίνας λαμβάνει χώρα τις ημέρες αυτές η 3η συνάντηση των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα One Health 4 Cities.
Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 πόλεις από διάφορες χώρες και από την Ελλάδα έχει επιλεγεί και συμμετέχει η Ελευσίνα.
📌 Οι πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μία υγεία για τις πόλεις» είναι : Ελευσίνα( Ελλάδα),Μπενίσα (Ισπανία),Κουόπιο (Φινλανδία),
Λάχτι (Φινλανδία),Λουλέ (Πορτογαλία),Λυών (Γαλλία)
Μόναχο (Γερμανία),Μητροπολιτική Περιοχή Στρασβούργου (Γαλλία)
Σουτσεάβα (Ρουμανία).
❗️Η έννοια της “Μίας Υγείας” αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων, και η υγεία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες.
📌 Στις πόλεις, η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η αλληλεπίδραση ανθρώπων, ζώων και του αστικού περιβάλλοντος δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για τη δημόσια υγεία.
✅ Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών μέσω πολιτικών που ενσωματώνουν αυτήν την ολιστική προσέγγιση.
Η προσέγγιση “Μία Υγεία” είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων υγείας στις πόλεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο στην ενσωμάτωση αυτής της προσέγγισης μέσω πολιτικών που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, τη φροντίδα των ζώων και το περιβάλλον.
✅ Μέσω συντονισμένων δράσεων, η αυτοδιοίκηση Α’&Β’ βαθμού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πόλεων σε μελλοντικές προκλήσεις.