E-Megara-GR
ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΔΗΜΟΣ ΚΙΝΕΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Σπύρος Νικολάου: «Από το Δήμο Μεγαρέων, απουσιάζει το όραμα, η δυνατή θέληση και η ανιδιοτέλεια»

Ο Σπύρος Νικολάου, Δασολόγος, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κλεάνθη Βαρελά και το συνδυασμό «Μαζί με όραμα» και μιλήσαμε μαζί του εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να συμμετέχετε ενεργά στα δημοτικά πράγματα του Δήμου μας;

Πάντα επιθυμούσα να ασχοληθώ με τα κοινά στο δήμο μας, όμως τα κριτήρια που έβαζα τόσο στον εαυτό μου, όσο και στους συνδυασμούς που μου ζητούσαν να συμμετέχω ήταν τόσο αυστηρά, ώστε καθιστούσαν αδύνατη τη συμμετοχή μου σε κάποιο συνδυασμό, μέχρι το έτος 2002.

Εκείνη τη χρονιά, η επαφή που είχα με τους συμμετέχοντες στην Υπερκομματική Κίνηση Πολιτών, με έκαναν να πιστέψω ότι κάτι νέο ξεκινά για την πόλη μας και έτσι, το ένστικτό μου με οδήγησε να συμμετάσχω ενεργά, ως υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού, του οποίου ο επικεφαλής Χρυσόστομος Σύρκος, εξελέγη δήμαρχος Μεγαρέων, σε μία από τις πιο επιτυχημένες, κατά γενική παραδοχή, θητείες δημάρχου για την πόλη μας.

Από τότε και μετά, παρακολουθούσα τα δρώμενα στην πολιτική ζωή του τόπου μας, χωρίς να με «κερδίσει» κάποιος από τους υποψηφίους συνδυασμούς, μέχρι τις φετινές εκλογές και χωρίς φυσικά να παρατηρώ κάποια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του δήμου, τόσο σε θέματα καθημερινότητας, όσο και σε θέματα ανάπτυξης, όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήρθε η πρόταση του Κλεάνθη Βαρελά, για τη συμμετοχή μου στο συνδυασμό του οποίου ηγείται. Παρά το ότι ήμουν σίγουρος για τις ικανότητές του και την πρόθεσή του να κάνει πρωτοποριακές αλλαγές στο δήμο μας, η θετική μου απάντηση δεν ήταν άμεση, γιατί η άποψή μου είναι ότι : «κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει πράξη το όραμά του, αν δεν έχει συνεργάτες με κοινό όραμα και κανένας δημοτικός σύμβουλος ή αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να κάνει πράξη το όραμά του, αν δεν το επιθυμεί και ο ίδιος ο δήμαρχος».

Από την επαφή μου τόσο με τον επί κεφαλής του συνδυασμού, όσο και με όλους τους συμμετέχοντες στο συνδυασμό, διαπίστωσα ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, έχουμε ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ και ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, τους οποίους είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε, χωρίς να υπολογίζουμε το «πολιτικό κόστος», γιατί δεν είμαστε «πολιτικοί». Συμμετέχουμε όλοι μαζί σε ένα κοινό αγώνα για το καλό αυτού του τόπου, για να φτιάξουμε προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Τί πιστεύετε ότι λείπει από το δήμο Μεγαρέων;

Από το δήμο Μεγαρέων, απουσιάζει το ΟΡΑΜΑ, η ΔΥΝΑΤΗ ΘΕΛΗΣΗ και η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.

Μια παλιά ελληνική παροιμία, λέει ότι : «ο σοφός άνθρωπος, ποτίζει και μεγαλώνει ένα δένδρο, που τη σκιά του, ίσως να μην (προλάβει να) την απολαύσει». Αυτό ακριβώς είναι το ΟΡΑΜΑ. Να επιθυμείς, ως δημοτικό συμβούλιο, να κάνεις πράγματα για τον τόπο σου, που τα αποτελέσματά τους, ίσως να μην τα απολαύσεις εσύ, αλλά θα τα απολαύσουν τα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου.

Για να μπορέσεις όμως να τα επιτύχεις αυτά, χρειάζεται ΔΥΝΑΤΗ ΘΕΛΗΣΗ. Όχι μόνον από έναν, αλλά από όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια. Όμως, όσο δυνατή θέληση και να έχεις, θα πρέπει πάντα να ενεργείς, χωρίς να υπολογίζεις το «προσωπικό» ή το «πολιτικό κόστος». Αυτό είναι η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Να προσφέρεις, χωρίς να σκέφτεσαι αν η προσφορά σου, θα είναι εις βάρος της «πολιτικής καριέρας» σου. Πολλοί δημοτικοί άρχοντες υποσχέθηκαν έργα, αλλά τελικά τους «λύγισε» το «προσωπικό» και «πολιτικό κόστος» και δεν τα πραγματοποίησαν.

Ξέρετε, ένας δήμος, ξεκινά να γίνεται καλύτερος και μεγαλύτερος, με τη σωστή λειτουργία του, από τα μικρά και καθημερινά. Ο κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται δικαιοσύνη και να εξυπηρετείται έγκαιρα από το δήμο που ανήκει. Όταν κάποιος δεν εξυπηρετείται στο χρόνο που πρέπει και ανάλογα με το χρόνο που υπέβαλε το αίτημά του, θα ζητήσει να «εξυπηρετηθεί» από τον εκάστοτε, σύμβουλο ή αντιδήμαρχο ή τον ίδιο τον δήμαρχο και με τον τρόπο αυτό, ο τοπικός άρχοντας, κρατά «υποχρεωμένους» τους πολίτες που «εξυπηρέτησε», μέχρι και τις επόμενες εκλογές !!! Ίσως αυτός να είναι ο λόγος, που ο δήμος μας, δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ με τον τρόπο που έπρεπε, γιατί οι τοπικοί άρχοντες, ήθελαν να έχουν ρουσφετολογικά δεσμευμένους τους πολίτες, μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Επίσης, από το δήμο μας, λείπει η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δήμου μας.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία «τράπεζα δεδομένων», για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την πόλη μας και τη λειτουργία του δήμου μας, ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί να έχει πληροφόρηση για θέματα που τον ενδιαφέρουν και αφορούν στο δήμο μας, ακόμα και χωρίς αίτηση, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου. Με τον τρόπο αυτό, απαλείφονται όλες οι…»απορίες» που μπορεί να έχει κάθε δημότης, π.χ. για τον λόγο που καθυστέρησε να πάρει απάντηση στο αίτημά του, ή να μάθει ποιές εταιρείες συμμετείχαν σε συγκεκριμένο διαγωνισμό του δήμου, ποιές ήταν οι προσφορές, ποιός ήταν ο ανάδοχος κ.ο.κ.

Ο δήμος, πρέπει να είναι κοντά στους νέους και ειδικά σε αυτούς που είναι έτοιμοι να μπουν στην αγορά εργασίας και να τους βοηθά είτε συμβουλευτικά ή ακόμα και με τη συμμετοχή του (όπου αυτό είναι επιθυμητό και από τους νέους επιχειρηματίες, τους νέους αγρότες κλπ). Υπάρχουν προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες και χωρίς οικονομικό κόστος για το δήμο, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που αποτελεί τον «κοιμώμενο γίγαντα» για την οικονομία του τόπου μας.

Ένας τρόπος είναι η δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση), με συμμετοχή νέων επιχειρηματιών και του δήμου μας, που θα δώσει κίνητρο οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας παράλληλα πολλές θέσεις εργασίας.

Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα του πολυτεμαχισμού των αγροτικών ιδιοκτησιών, που δυσκολεύουν τους ιδιοκτήτες και αυξάνουν το κόστος εκμετάλλευσής τους. Εδώ, ο δήμος με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μεγαλυτέρων «σχημάτων» ή μικρών συνεταιρισμών, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, και παράλληλα θα έχουν και ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Ένα άλλο τεράστιο θέμα για το δήμο μας, είναι η διαχείριση των σκουπιδιών και απορριμμάτων της πόλης μας.

Μέχρι τώρα, κανένας δεν εξέτασε σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα και πάντα περιμέναμε να «αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς». Ο δήμος μας, πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλάνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μας, χωρίς να δεχόμαστε στον τόπο μας τα σκουπίδια όλης της Αττικής, που αποτελεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος, περίπου.

Λέμε όχι στη δημιουργία ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ στην περιοχή μας που θα μας επιβαρύνει με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων από άλλους δήμους, παρά μόνο, διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημόσια υγεία και μόνο μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλές ώρες για αυτά που λείπουν από τη δήμο μας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όλα αυτά που λείπουν είναι τα…ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Όταν μια δημοτική αρχή, δεν μπορεί να εφαρμόσει τα απλά και αυτονόητα, πώς μπορούμε να την εμπιστευτούμε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που υπόσχεται προεκλογικά;

Ποιος είναι ο τομέας που μπορείτε εσείς να προσφέρετε;

Όπως γνωρίζετε, είμαι Δασολόγος και έχω αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέσα από την επιστήμη μου, έμαθα ότι φυτεύοντας ένα δένδρο, για να πάρουμε το προϊόν του που είναι το ξύλο, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, ίσως και 40 ή 60 ή ακόμα και 100, ανάλογα με το είδος του δένδρου. Έμαθα λοιπόν να διαχειρίζομαι την παραγωγή «προϊόντος» ή «αποτελέσματος» σε μεγάλο βάθος χρόνου. Για να πάρουμε όμως το καλύτερο και το σωστό αποτέλεσμα στο βάθος του χρόνου, θα πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά το παρόν, με τις κατάλληλες ενέργειες.

Από το 1993, εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, εργολήπτης δημοσίων έργων και επίσης συντάσσοντας φωτοερμηνείες για πράξεις χαρακτηρισμού και πρόσφατα, ασχολούμαι και με τις αντιρρήσεις επί του αναρτημένου δασικού χάρτη της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Μεγάρων. Μέσα από την επιστήμη μου και από την εμπειρία όλων αυτών των ετών, μπορώ να έχω τεκμηριωμένες απόψεις και λύσεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας.

Υπάρχουν τομείς, που ίσως δεν έχετε εκτιμήσει το μέγεθος της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσελκύοντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Η ανακύκλωση στην περιοχή μας, βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Θα πρέπει ο δήμος να συμβάλλει στην ενημέρωση και στην παιδεία των δημοτών, καθώς και στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί να ανακυκλώνει τα απορρίμματα που παράγει, ανάλογα με το είδος των απορριμμάτων.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας σταθμός πρώτης διαλογής και μεταφόρτωσης για το σύνολο του όγκου των απορριμμάτων της πόλης μας. Να δώσουμε μεγάλη σημασία στους «καφέ κάδους», όπου θα ανακυκλώνονται τα οργανικά απόβλητα και θα μετατρέπονται σε κομπόστ και λίπασμα. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα κλαδέματα, είτε δημοτικά ή ιδιωτικά ή αγροτικά, είναι ένα άλλος τομέας που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο δήμος μας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και προϊόν προς πώληση, εκμεταλλευόμενος την παραγόμενη βιομάζα.

Οι κοπριές που παράγονται από τη λειτουργία των πτηνοτροφείων της περιοχής μας, θα πρέπει να μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Μ. με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πτηνοτρόφους ή ακόμα και δωρεάν.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο δήμος, πρέπει να βοηθά στα προβλήματα των αγροτών, να συμβουλεύει και να επιδιώκει τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς επίσης και μέσα από τη δημιουργία ομάδων αγροτών ή συνεταιριστικών μονάδων που υπάγονται σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Ως συνδυασμός που διεκδικεί τα ηνία του δήμου μας, έχουμε έτοιμες προτάσεις και λύσεις για τον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Στην περιοχή μας, το μεγαλύτερο μέρος των δασικών εκτάσεων, ανήκουν σε ιδιώτες, με παραχωρητήρια από το Ελληνικό Κράτος. Ο δήμος πρέπει να ενημερώνεται και να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων, για τους τρόπους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ιδιοκτησιών τους. Επίσης, μέσω των δασικών συνεταιρισμών, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας. Μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον του εκάστοτε δημάρχου για τον τομέα αυτό, ήταν μηδαμινό.

ΔΑΣΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η περιοχή του δήμου μας, είναι γεμάτη φυσικές ομορφιές που ακόμα, κάποιοι από εμάς, δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει. Επί πλέον θα πρέπει να τονίσουμε και να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι βρισκόμαστε σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων, από το λεκανοπέδιο Αττικής, στο οποίο κατοικεί περίπου, ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με σωστές επιλογές και κινήσεις από την πλευρά του δήμου, μπορούμε να προσελκύσουμε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο θεσμός αυτός, μπορεί να αποφέρει έσοδα, τόσο για το δήμο μας, όσο και στους ιδιώτες που θα ήθελαν να συμμετέχουν στην ολοκλήρωση αυτού του είδους επιχειρηματικού πλάνου.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο κάθε δημότης της πόλης μας, θα εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες του δήμου, κατά προτεραιότητα ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματός του. Θα δημιουργηθεί γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού, από όπου ο καθένας θα μπορεί να υποβάλλει όχι μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και τηλεφωνικά το αίτημά του, λαμβάνοντας αμέσως τηλεφωνικά τον αριθμό πρωτοκόλλου, με τον οποίο καταχωρήθηκε το αίτημα.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις, και πολλές ακόμα που δεν έχουμε το χώρο να αναλύσουμε σε λίγες γραμμές, έχουν ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος για το δήμο Μεγαρέων

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Κλεάνθη Βαρελά και γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Εδώ και πολλά χρόνια, ο δήμος μας παραμένει στάσιμος, ενώ άλλοι δήμοι κάνουν άλματα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να επιβραβεύουμε τους εκάστοτε δημοτικούς άρχοντες, επειδή κάποιες φορές είναι καθαρός ο κεντρικός δρόμος της πόλης μας ή επειδή κάποιες φορές, συλλέγονται τα απορρίμματα έγκαιρα. Για τα αυτονόητα δηλαδή. Γιατί αυτά, πρέπει να είναι «δεδομένα» και εμείς να καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τα «μεγαλύτερα».

Με τον επικεφαλής του συνδυασμού, επισκεφτήκαμε στα Τρίκαλα τον δήμαρχο της πόλης, για να ανταλλάξουμε απόψεις, για τη λειτουργία των δήμων μας. Κάποιοι, υποψήφιοι για το δήμο μας, μας χλεύασαν για αυτό, ίσως γιατί δεν σκέφτηκαν να το κάνουν οι ίδιοι. Όμως σας πληροφορώ, ότι το πρώτο πράγμα που έκανε και ο δήμαρχος της πόλεως των Τρικάλων όταν εξελέγη, ήταν ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Οργάνωσε σωστά τη λειτουργία του δήμου, εξασφάλισε την ισόνομη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών, προχώρησε και στα επόμενα βήματα, ώστε ο δήμος αυτός να θεωρείται ως πρωτοπόρος και δήμος πρότυπο.

Όλα αυτά και περισσότερα ακόμα, είναι μέρος του προγράμματός μας, τα οποία θα εφαρμόσουμε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της δημαρχιακής θητείας, εφόσον πάρουμε την εντολή του Μεγαρικού λαού.

Μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας μεταφέρω τη σιγουριά μου, ότι δεν είμαστε μόνο, ένας ακόμα συνδυασμός που συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές. Δεν είμαστε πολιτικοί. Δεν θέλουμε να κάνουμε «καριέρα» ως πολιτικοί. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων, με κοινό ΟΡΑΜΑ, που θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το καλό του τόπου που ζούμε.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Κλεάνθης Βαρελάς, είναι ένας από εμάς. Είναι ανοικτός σε όλες τις ιδέες και τις απόψεις, δεν κουράζεται να ακούει τους πολίτες και είναι η «οργάνωση» του συνδυασμού, προκειμένου όλοι μαζί να πάρουμε τις αποφάσεις που θα αλλάξουν το δήμο μας.

Από την πλευρά μου, η μόνη μου επιθυμία, είναι να μπορέσω να προσφέρω κι εγώ μέσα από τη συμμετοχή μου στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ό,τι καλύτερο μπορώ, ώστε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε υπηρεσίες – υπόδειγμα, από τις οποίες ωφελημένοι και ικανοποιημένοι, θα είναι όλοι οι δημότες του δήμου Μεγαρέων.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και καλώ τους συμπολίτες μας, να δώσουν με την ψήφο τους τη δύναμη σε εμάς, να κάνουμε όλοι ΜΑΖΙ με τους πολίτες, το κοινό ΟΡΑΜΑ πραγματικότητα.

πηγη enimerosi-news.gr