E-Megara-GR
Uncategorized

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΜΑΝ… ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η συνέντευξη που παρατίθεται αυτήν την εβδομάδα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως μια ιδιαίτερη συνέντευξη από το συμπολίτη μας Γιάννη Κάρμαν σχετικά με το άθλημα της σκοποβολής. Και τη χαρακτηρίζουμε έτσι διότι είναι ένα άθλημα που δεν είναι τόσο διαδεδομένο, αφού αν και Ολυμπιακό, στη χώρα μας και ακούστηκε λίγο περισσότερο από ότι στο παρελθόν μετά την κατάκτηση των δύο μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, από την Άννα Κορακάκη.
Ο Γιάννης Κάρμαν, έχει στο παλμαρέ του αρκετές διακρίσεις με τη σκοποβολή και έχει βάλει στόχο να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται σε αυτό το άθλημα. Άλλωστε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε αναφέρει πως «αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ τη από έναν στόχο» και ο στόχος του συμπολίτη μας Γιαν. Κάρμαν είναι να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στην κορυφή αυτού του αθλήματος. Είναι πρώτος στην κατηγορία standard του Πανελληνίου Shotgun, πρωταθλητής Ελλάδας Σκοποβολής το 2017, πρώτος στον Πανελλήνιο Αγώνα Σκοποβολής το 2017 και μέλος της Εθνικής Ομάδας Σκοποβολής από το 2017 και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IPSC Shotgun τον Ιούνιο του 2018 στη Γαλλία. Είναι ένας αθλητής που αγαπάει το συγκεκριμένο άθλημα, είναι φιλόδοξος, δυναμικός, πεισματάρης και εργατικός και αποτέλεσε πρόκληση για τη δημοσιογραφική ομάδα της Αιχμής η συνάντηση μαζί του, με σκοπό να μιλήσουμε για τη σκοποβολή, τις φιλοδοξίες του, τους στόχους του και τις συμβουλές που θα έδινε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα.
Αρχικά ερωτήθηκε πότε ασχολήθηκε με την σκοποβολή και για πιο λόγο, απατώντας, πως η πρώτη του επαφή με το άθλημα υπήρξε πριν από τρία χρόνια, στην ηλικία των 40 ετών, όταν και εγγράφει σε έναν Μεγαρίτικο σύλλογο ενώ πριν δεν είχε καμιά απολύτως επαφή με το άθλημα. «Από περιέργεια και μόνο το ξεκίνησα και στη πορεία συνειδητοποίησα πως είναι ένα άθλημα που με εκφράζει». Η πρώτη του ομάδα ήταν η «ΕΣΟ 01» (Σκοπευτική Ομάδα Μεγάρων) του Ανδρέα Σουριτζίδη, ενώ λίγο αργότερα πήρε μετεγγραφή στον αθηναϊκό σύλλογο «Αγωγή».
Πλεονέκτημα είναι ότι κάνω αυτό που μου αρέσει και μέσα από αυτό γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, δυστυχώς στα Μέγαρα δεν υπάρχουν χώροι για τις προπονήσεις μου.
Όσο αφορά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που έχει το άθλημα της σκοποβολής ο κ. Κάρμαν δήλωσε, πως μειονέκτημα θεωρείται μόνο το οικονομικό σκέλος διότι η πολιτεία δεν βοηθάει τους «μικρούς» αθλητές και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μόνο τώρα που μετέχω στην Εθνική Ελλάδος έχω κάποια βοήθεια κρατική και ο σύλλογός μου με προμηθεύει φυσίγγια για τις βολές που ρίχνω όταν εξασκούμαι στο πεδίο βολής στο Καντήλι (ΚΕΕΔ)». Όσο για το πλεονέκτημα δήλωσε με χαμόγελο: «Πλεονέκτημα είναι ότι κάνω αυτό μου αρέσει, καταφέρνω και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, διότι είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με όπλα και το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις να σέβεσαι και να εκτιμάς τους αντιπάλους σου σαν ανθρώπους και ως προσωπικότητες».
Όπως μας είπε, για να μπορέσει να φτάσει κανείς σε αυτό το υψηλό επίπεδο, χρειάζεται ένα εντατικό και απαιτητικό πρόγραμμα. Ο κ. Κάρμαν προπονείται δύο ώρες κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή, κάνοντας την λεγόμενη «ξηρά προπόνηση», που δεν έχει να κάνει με αληθινά πυρά, σε χώρο δικό του μέσα στον οποίο περισσότερο δουλεύεται η κίνηση του αθλητή που κάνει συνήθως μέσα σε έναν αγώνα. Μάλιστα μας ανέφερε ως παράδειγμα πως θέλει μεγάλη εξάσκηση στο να βάζεις με αστραπιαία ταχύτητα τα φυσίγγια στο όπλο μετά από κάθε βολή. Είναι μια προπόνηση που γίνεται έχοντας ως βασικό σκοπό την εξάσκηση της «μυϊκής μνήμης» διότι την ώρα του αγώνα όπως τόνισε, «δεν σκέφτεσαι που και πως θα βάλεις τα φυσίγγια, όλα βαδίζουν με αυτόματες εγκεφαλικές κινήσεις που εκφράζονται μέσα στον αγώνα αλλά είναι προϊόντα της σωστής προπόνησης». Τέλος, τα Σαββατοκύριακα προπονείται με αληθινά πυρά στο πεδίο βολής στο Καντήλι μετά από σχετική άδεια που εκδίδει ο σύλλογος και συμπλήρωσε σχέτικα με τις προπονήσεις πως «όταν μετέχω εγώ αλλά και οι συναθλητές μου σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα αυξάνουμε κατά μία ώρα την καθημερινή προπόνηση αλλά όχι παραπάνω, διότι υπάρχει κίνδυνος να καούμε πριν τους αγώνες» και συμπλήρωσε το παράπονό του πως «δεν υπάρχει χώρος στα Μέγαρα για να κάνουμε καθημερινές προπονήσεις».

«Το κράτος πριν γίνω μέλος της Εθνικής δεν κάλυπτε τίποτα. Βοήθεια είχα μόνο από το σύλλογό μου»

Φυσική κατάσταση ή συγκέντρωση ήταν το επόμενο ερώτημα και χωρίς να το σκεφτεί απάντησε συγκέντρωση. «Βέβαια και η φυσική κατάσταση είναι αναγκαία διότι βοηθάει στο να διαχειρίζεσαι την κούραση αφού κάθε αγώνας διαρκεί πέντε ώρες και χρειάζεσαι πέραν της πνευματικής αφοσίωσης και την σωματική». Μάλιστα ανέφερε πως αρκετοί αθλητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διανυκτερεύσεις στα διάφορα μέρη που διεξάγονται οι αγώνες με αποτέλεσμα να πηγαίνουν αυθημερόν ενώ έχουν οδηγήσει ώρες πριν και μετά να επιστρέφουν στο τόπο τους. Επομένως η φυσική κατάσταση δεν είναι το πρωτεύον όπως η συγκέντρωση αλλά είναι το αμέσως επόμενο σημαντικό στοιχείο για να μπορέσεις να τα ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις που προκύπτουν κάθε φορά και συμπλήρωσε την απάντησή του λέγοντας «πως εντός πεδίου κατά τη διάρκεια του αγώνα χρειάζεται να έχεις έκρηξη, να ρίχνεις γρήγορα, να γεμίζεις το όπλο ταχύτατα και να αντιδράς ακαριαία, επομένως και τα δύο είναι σημαντικά συστατικά για να καταφέρεις κάτι καλό».
Όσο αφορά την αντιμετώπιση που έχει το άθλημα της σκοποβολής από τον έξω κόσμο ο κ.Κάρμαν είπε, πως πολλοί το παραλληλίζουν με την αγάπη προς τα όπλα όμως «δεν σκέφτονται ότι είναι απλά ένα άθλημα όπως είναι για παράδειγμα η τοξοβολία. Και το βέλος μπορεί να σκοτώσει, απλά δεν κάνει μπαμ» είπε με σαρκαστική διάθεση.
Ένα φλέγον ερώτημα, ήταν ,ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντί του και κατ’ επέκταση απέναντι στους αθλητές της σκοποβολής. «Το κράτος μέχρι πριν γίνω μέλος της Εθνικής Ελλάδας δεν κάλυπτε τίποτα. Μοναδική βοήθεια είχα μόνο από το σύλλογό μου. Μετά την κλίση μου στην Εθνική Ομάδα, η Ομοσπονδία μου καλύπτει κάποια έξοδα όπως θα καλύψει μεταφορικά και διαμονή στο Παγκόσμιο που θα γίνει στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2018». Για το εάν επιθυμεί να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο απάντησε αυθόρμητα «γι’ αυτό δεν αγωνίζεται ο καθένας»; και συμπλήρωσε πως ξεκινάει με την προοπτική να φτάσει όσο πιο ψηλά είναι εφικτό διότι «παίζεις κατ’ αρχήν για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, χωρίς άγχος, με καθαρό μυαλό και εάν ξεπεράσω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε θέση κι αν καταταγώ θα έχω βγει νικητής. Το ατομικό ρεκόρ είναι αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το άθλημα».
Σχετικά με το ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας σε έναν αγώνα ο κ. Κάρμαν δήλωσε πως «εάν είσαι σωστά προπονημένος δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα και το μόνο που καλείσαι να κάνεις πέραν της αυτοσυγκέντρωσης είναι με το που θα βγεις στον αγωνιστικό χώρο να καταφέρεις να κάνεις μια γρήγορη σωστή μελέτη του χώρου για το πώς θα κινηθείς» και πρόσθεσε «απαιτείται στιγμιαία σκέψη».
Αν και ο κ. Κάρμαν δεν είχε ποτέ προβλήματα τραυματισμών δήλωσε, πως είναι σχετικά εύκολο να τραυματιστεί κάποιος διότι όλα γίνονται με εξαιρετική ταχύτητα και επομένως «είναι πολύ εύκολο κάπου να σκοντάψεις και να πέσεις και να χτυπήσεις στο έδαφος ή με το όπλο». «Χρειάζεται να γίνονται καλές διατατικές ασκήσεις πριν την έναρξη του αγώνα διότι είναι ένα άθλημα που απαιτούνται συχνές εκτινάξεις που χωρίς τις διατατικές ασκήσεις ίσως επέλθει κάποιος μυϊκός τραυματισμός». Σχετικά με το ντόπινγκ όταν ρωτήθηκε απάντησε πως «δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου αφού έχει να κάνει με άθλημα που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και όχι έκρηξη αδρεναλίνης, άλλωστε στους διεθνείς αγώνες πάντα γίνονται ντόπινγκ κοντρόλ».

Προσπάθεια για δημιουργία κέντρου σκοποβολής στα Μέγαρα

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Γ. Κάρμαν κάλεσε τα παιδιά της περιοχής μας να ασχοληθούν με το άθλημα της σκοποβολής, να ακούνε σωστές συμβουλές από ανθρώπους του χώρου και να παίρνουν όσα περισσότερα μπορούν από τους προπονητές τους και έτσι «θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα υψηλό και ίσως διεθνές επίπεδο». Κλείνοντας ενώ κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου Μεγάρων να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο σκοποβολής έτσι ώστε να γνωρίσουν τα νέα παιδιά αυτό το ιδιαίτερο άθλημα.

πηγη aixminews.gr-facebook ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ