E-Megara-GR
Uncategorized

« Με το που πιάνει βροχή, σφίγγεται η καρδιά μου»

Γρηγόρης Σταμούλης, Δήμαρχος Μεγαρέων σε συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”
« Με το που πιάνει βροχή, σφίγγεται η καρδιά μου»

• O Στρατηγός δεν κρύβει την ανησυχία του, αλλά όπως υποστηρίζει, « είμαστε εδώ, βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτήν τη θεομηνία και θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα»
Η έγκριτη Αθηναϊκή εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” στο φύλλο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, δημοσιεύει δισέλιδη συνέντευξη του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, που παρεχώρησε στην Δημοσιογράφο Navina Χρύσα Σαραντοπούλου με θέμα τις πλημμύρες στη Νέα Πέραμο.
Η Δημοσιογράφος στην εισαγωγή της αναφέρει:
«Βρεθήκαμε στη Νέα Πέραμο, εκεί όπου κατέληξαν τα ορμητικά νερά του χειμάρρου από το όρος Πατέρας παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους, όταν τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου η φονική καταιγίδα έπληξε τη Δυτική Αττική.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής, ανείπωτο πόνο και βαρειές ευθύνες είναι αυτά που άφησε πίσω της η θεομηνία.
Πλέον κατάλληλος να μιλήσει στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ο άνθρωπος που από τις 5 το πρωϊ εκείνης της ημέρας στάθηκε δίπλα στους κατοίκους, ο κ. Γρηγόρης Σταμούλης, Αντιστράτηγος (ε.α), Δήμαρχος Μεγαρέων από το 2014.»
Και ρωτάει η Συντάκτρια.
Δήμαρχε, τι έχει δείξει η καταγραφή μέχρι στιγμής;
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 460 αιτήσεις κατοίκων που υπέστησαν καταστροφή, 100 καταστήματα και περίπου 65 αυτοκίνητα και η καταγραφή συνεχίζεται. Ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Θρηνήσαμε έναν νεκρό στον Δήμο μας, περιουσίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, υπάρχουν σπίτια που δεν έμεινε τίποτα όρθιο και μεγάλη ζημιά έπαθαν και οι Αλιείς, καθώς στη Νέα Πέραμο, μέσα στο λιμάνι δυστυχώς εκβάλλει η μπούκα του χειμάρρου. Όταν έγινε το έργο, δεν την βγάλανε εκτός λιμανιού, την αφήσανε να πέφτει εκεί, με αποτέλεσμα ο όγκος των φερτών υλικών που κατέβασε να καλύψει τα πάντα. Ένα μεγάλο κομμάτι του λιμανιού έγινε στεριά από λάσπη. Καταπλάκωσε βάρκες, καϊκια, τα έσπασε, άλλα τα εξαφάνισε τελείως, έπαθαν μεγάλη καταστροφή οι ψαράδες της περιοχής.
Τι ανάγκες έχετε; Τι ζητάτε άμεσα;
Εχουμε άμεσα ανάγκη το σύστημα Κοινωνικής και Διοικητικής μέριμνας της Πολιτείας. Την προσοχή μας τώρα την έχουμε επικεντρώσει στο να στηρίξουμε τους δημότες μας να σταθούν ξανά όρθιοι, να αμβλύνουμε τον πόνο τους και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, γι’ αυτό τους βοηθάμε ποικιλλοτρόπως.
Προσφέρουμε φαγητό, τρόφιμα, νερά, φάρμακα, κουβέρτες, ρούχα, ακόμη και στέγη. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η βοήθεια που μας προσφέρουν οι εθελοντές! Απλοί άνθρωποι, μεμονωμένα άτομα, αλλά κι επιχειρηματίες, εταιρείες, οργανώσεις, φορείς από όλη την Ελλάδα, δήμοι έρχονται εδώ και προσφέρουν εθελοντικά εργασία, είτε μας στέλνουν τρόφιμα, ρούχα και μηχανήματα που χρειαζόμαστε άμεσα. Παράλληλα έχουμε ζητήσει από τη ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όσους έχει κάνει διακοπή λόγω χρεών και από την ΕΥΔΑΠ, για τουλάχιστον ένα δίμηνο, να διαγράψει τους λογαριασμούς που θα ακολουθήσουν, αφού αυτήν την περίοδο τα πάντα είναι καλυμένα με λάσπη και οι κάτοικοι πρέπει να καταναλώσουν πολύ νερό για να καθαρίσουν τα σπίτια τους, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Εχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να καθαρίσει το παράλιο μέτωπο που έχει γεμίσει με φερτά υλικά, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς θα το βρεί αυτή την στιγμή στη θάλασσα.
Και βέβαια έχουμε ζητήσει και ζητάμε συνεχώς από την Περιφέρεια μηχανήματα, να συνεχίσει την διάθεση των μηχανημάτων για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε την περιοχή και τα ρέματα.
Και οπωσδήποτε Οικονομική ενίσχυση, πέρα από αυτά που ανακοίνωσε ήδη η Κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς και ότι προβλέπεται από το Νόμο ανά τετραγωνικό, χρειαζόμαστε χρήματα για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές του Δήμου που έχουν καταστραφεί και κυρίως το οδικό δίκτυο.
Σε πρώτη φάση μας έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών 400.000 ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες, αλλά αυτά εξυπακούεται δεν φτάνουν με τίποτα. Η καταστροφή είναι ασύλληπτη. Θα επανέλθουμε, θα ζητήσουμε ότι χρειαστεί και βεβαίως την στήριξη του Υπουργείου Υποδομών. Δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει τίποτα όρθιο και πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουμε τις βλάβες.
Οι δημότες σας τι λένε;
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα. Το πρώτο που θέλουν είναι να τους ακούσεις και μετά οφείλεις να βρείς τον τρόπο να τους βοηθήσεις. Στον πρώτο άνθρωπο που θα τρέξουν είναι ο Δήμαρχος. Πάντα θα ακούσεις όλοι να λένε «πού είναι ο Δήμαρχος, τι έκανε, ποιος φταίει…». Με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την κατάσταση από την πρώτη στιγμή, τόσο άμεσα και τόσο αποτελεσματικά, αντιλαμβάνονται ότι ο Δήμος είναι στο πλάϊ τους και στόχος μου είναι να νιώσουν ασφάλεια.
Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή βγάλαμε συνεργεία του Δήμου να κάνουν αυτοψία και καταγραφή, προκειμένου, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να τη στείλουμε για να αποζημιωθούν. Επίσης θα πάρουμε απόφαση να απαλλάξουμε από τα Δημοτικά τέλη τους δημότες μας για το 2018.
Ο χειμώνας είναι μπροστά. Οι κάτοικοι φοβούνται μία επόμενη δυνατή νεροποντή: Είμαστε προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε; Μπορούμε πιά να προλάβουμε το κακό;
Κάθε φορά που βρέχει, σφίγγεται η καρδιά μας πιά. Και πόσο μου άρεσε η βροχή. Όταν ήμουν στον Στρατό, φορούσα το αδιάβροχο κάθε φορά που έβρεχε κι έκανα βόλτες στο δάσος για να απολαμβάνω την βροχή. Δεν σας κρύβω, τώρα με το που βλέπω ότι πιάνει βροχή, σφίγγεται η καρδιά μου, φοβάμαι τι θα επακολουθήσει. Ένα από τα αιτήματα που ζητήσαμε από την Περιφέρεια είναι άμεσα να καθαρίσει τα ρέματα, γιατί έχουν γεμίσει ;από φερτές ύλες. Σίγουρα ο κόσμος ζεί με τον φόβο πιά. Είμαστε εδώ, βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτήν την καταστροφή και θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα.
Πολλά φταίνε για την τραγωδία. Είδατε το «πως» με αποτελεσματικό τρόπο, τώρα πρέπει να περάσουμε και στο «γιατί», Στρατηγέ μου. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή;
Σωστά. Ηρθε η ώρα του «γιατί». Πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτήν την μεγάλη καταστροφή. Αρχικά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν πολύ ακραίο το καιρικό φαινόμενο. Λένε οι ειδικοί ότι έριξε σε 3 με 4 ώρες νερό που αντιστοιχεί σε βροχόπτωση πενταμήνου και θεωρείται η τέταρτη πιο φονική καταιγίδα τα τελευταία 120 χρόνια. Πέρα από αυτό το ίδιο το ακραίο φαινόμενο, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας που συνετέλεσε στα φονικά αποτελέσματα. Πρώτος είναι η άναρχη δόμηση, δεύτερον είναι οι παρεμβάσεις στα ρέματα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα ρέματα στην Ελλάδα είναι χτισμένα. Τρίτον είναι τα ςλλιπή αντιπλημμυρικά έργα, έπειτα είναι το ελλιπές δίκτυο ομβρίων υδάτων και επιπλέον στην περιοχή μας έχουμε την Εθνική οδό, που παρεμβάλλεται μεταξύ του βουνού που κατεβαίνει ο όγκος του νερού προς την πόλη και τη θάλασσα, η οποία λειτουργεί ως ανάχωμα και ως φράγμα των νερών. Δεν έχουν αφήσει τις φυσικές διόδους των νερών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτά να κατέβουν ομαλά.
Αυτό που έφτιαξε η φύση δεν μπορείς εσύ να το σταματήσεις, παρά μόν αν κάνεις ένα αντίστοιχου μεγέθους τεχνικό έργο. Ένα αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα του Κανδηλίου έχει παραδοθεί και καταλήγει στη θάλασσα. Υπάρχει ένα άλλο στην εκτροπή του ρέματος στην Αγία Παρασκευή, το οποίο έχει ξεκινήσει και ένα άλλο στο οποίο έχει γίνει μελέτη, έχει μπεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και περιμένουμε τη χρηματοδότηση.
Εάν αυτά είχαν γίνει, σίγουρα θα είχαν μετριάσει τα καταστροφικά αποτελέσματα. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνον το τώρα πρέπει να δούμε από πότε ξεκινάνε. Η Περιφέρεια και το Κράτος φέρουν διαχρονικά την ευθύνη.
Τα χτισμένα ρέματα, που η ίδια η πολιτεία επέτρεψε στον άνθρωπο και έδωσε άδειες να χτιστούν και τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα είναι παθογένειες δεκαετιών, Χρειάζονται πολιτική βούληση, κόπος και χρόνος για να διορθωθούν.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε σήμερα στους δημότες σας που δοκιμάζονται αυτό το διάστημα, Δήμαρχε;
Να είναι σίγουροι ότι θα είμαστε δίπλα τους μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε και θα πιέζουμε και την Πολιτεία να κάνει αυτά που της αρμόζουν. Όχι μόνο τώρα, που το θέμα είναι στην επικαιρότητα, αλλά και όταν εσείς οι Δημοσιογράφοι φύγετε από εδώ και το θέμα ξεχαστεί για τους υπόλοιπους, εγώ θα συνεχίσω να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για τους ανθρώπους μου που με τέτοιο άσχημο τρόπο δοκιμάστηκαν. Και όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα, τα καλύτερα έρχονται. Στόχος μου είναι να βγάλλω τα Μέγαρα προς τα έξω, να προβληθούν παγκοσμίως η ιστορία τους και οι ομορφιές τους. »

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων