E-Megara-GR
ΜΕΓΑΡΑ

Τα Μέγαρα σταθμός στη διέλευση της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων μετά από 20 χρόνια

Την Παρασκευή το πρωί στις 26 Απριλίου, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, είχε περάσει το 2004, η πόλη των Μεγάρων θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή φλόγα που θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου και θα γυρίσει σε όλη την Ελλάδα από Αλεξανδρούπολη έως Κρήτη και από Κέρκυρα έως Καλαμάτα.

Η επιλογή των Μεγάρων έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες του πρώην Δημάρχου κ. Γρηγόρη Σταμούλη σε συνεχή επαφή με το μέλος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της Ε.Ε. κ. Σπύρο Καλοζούμη κάνοντας την αίτηση από τον Φεβρουάριο του 2023. Μάλιστα τα Μέγαρα είχαν επιλεγεί και για την 22α Ολυμπιάδα του Τόκυο που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σε αυτό συνέβαλαν πάρα πολλοί λόγοι για να επιλεγούν ανάμεσα σε 45 πόλεις που θα περάσει. Οι επιλογές συνθέτουν πολλούς λόγους όπως εθνικούς, ιστορικούς, αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς, κλπ. Η διαδρομή έχει 10 διανυκτερεύσεις και 6000 χλμ. καθώς 2 διανυκτερεύσεις σε καράβι και δύο αεροπορικές μεταβάσεις.

Σε κάθε πόλη γίνονται διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις που εγκρίνονται από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας. Οι λαμπαδηδρόμοι εγκρίνονται κατόπιν αιτήσεως σε φόρμα που προβάλλεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), ενώ η ΕΟΕ στους δήμους όπου περνά προτείνει να βάλει με δικούς τους λαμπαδηδρόμους από 2 όπου υπάρχει διέλευση και 4-5 όπου υπάρχει διανυκτέρευση, που ανάβουν τον βωμό, και αποχωρούν. Επίσης η ΕΟΕ τοποθετεί και άτομα που έχει εγκρίνει δικούς της.

Το 2004 τον βωμό στα Μέγαρα άναψε ο πρωταθλητής του ΑΟΜ Δημήτρης Καλοζούμης, Δημαρχούντος του κ. Χρυσόστομου Σύρκου και δόθηκε δώρο στους υπεύθυνος ομιλητές ΕΟΕ και διοργανωτές της χώρας ένα αντίγραφο του αγαλματος του ΟΡΣΙΠΠΟΥ.

Μέχρι το 1992, τους ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, η φλόγα ακολουθούσε την διαδρομή με σταθμούς Ολυμπία-Πύργος-Πάτρα-Μέγαρα-Αθήνα, διανύοντας κάθε λαμπαδηδρόμος 1 χιλιόμετρο. Από το 1996 ΑΤΛΑΝΤΑ, η φλόγα ακολούθησε πανελλαδική διαδρομή. Άρχισε να γίνεται από το 1936-ΒΕΡΟΛΙΝΟ  ενώ το 1984 δεν έγινε λαμπαδηδρομία στους ολυμπιακους του Λος Άντζελες λόγω εμπορευματοποίησης της φλόγας, οι αμερικάνοι έβαλαν 1000 δολάρια τον λαμπαδηδρόμο.

Έτσι λοιπόν τα Μέγαρα θα υποδεχθούν για ακόμα μια φορά την Ολυμπιακή Φλόγα – πόλη με λαμπρούς ολυμπιονίκες στο παρελθόν αλλά και στους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες. Έχει στείλει αθλητές του συλλόγου Α.Ο. Μεγάρων (Πανέτα, Πέτα, Κυριακοπούλου, Πόλακ) και διεκδικούν ολυμπιακά μετάλλια, η Πόλακ στο επί κοντώ και ο Πανταζής στο τριπλούν.

Τα Μέγαρα θα είναι η πρώτη πόλη της τελευταίας ημέρας που θα αρχίσει η διαδρομή ερχόμενη από την Κόρινθο που θα διανυκτερεύσει.

Θα εισέλθει από τη Μινώας, θα γίνει αφή του βωμού στην κεντρική πλατεία με ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ολιγόλεπτη ομιλία από Δήμαρχο, τον εκπρόσωπο Ε.Ο.Ε. και της γαλλικής αντιπροσωπείας, ανταλλαγή δώρων, δρώμενα της πόλης, αναχώρηση με λαμπαδηδρόμους στην οδό 28ηςΟκτωβρίου, αλλαγή στο άγαλμα του ΟΡΣΙΠΠΟΥ, και λαμπαδηδρομία μέχρι το γήπεδο. Μετά θα αναχωρήσει για Μαραθώνα – Λαύριο – Ναό Ποσειδώνα – Σούνιο, μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο, στις 6 το απόγευμα όπου θα γίνει μεγάλη τελετή και παράδοση στην γαλλική αποστολή.

Η φλόγα θα διανυκτερεύσει στη γαλλική πρεσβεία, και την επόμενη μέρα θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με ένα πλοίο τρικάταρτο του 1896, πλαισιωμένο με την ελληνική τριήρη. Η είσοδος στο Καλλιμάρμαρο είναι ελεύθερη.

Επίσης στην αρχαία Ολυμπία έχουν προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι που θα έχουν τελετές της φλόγας ενώ υπολογίζεται στην αρχαία Ολυμπία 15.000 θεατές, με υψηλή προσέλευση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Μακρόν.

Όλοι λοιπόν στα Μέγαρα την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 8 το πρωί να υποδεχτούμε την ολυμπιακή φλόγα.

ΤΟ ΑΓΓΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – ΠΑΡΙΣΙ 2024

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι, από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου του 2024, κατασκευάσθηκε και φιλοτεχνήθηκε ένα ιδιαίτερο αγγείο που καλύπτει όλη την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων. Με ξεχωριστό ζήλο και μεράκι, το μέλος της επιτροπής λαμπαδηδρομίας Σπύρος Καλοζούμης εισηγήθηκε τα θέματα της απεικόνισης προς την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας και υιοθέτησε η ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. Έτσι λοιπόν η μία όψη, απεικονίζει τον ναό της ΗΡΑΣ στην αρχαία Ολυμπία εκεί που η πρωθιέρεια κ. Μαίρη Μηνά, που διαδέχθηκε την Ξανθή Γεωργίου, επικαλείται τον θεό Απόλλωνα και από το κοίλο κάτοπτρο ανάβει η δάδα και μεταφέρεται στην ιερά άλτι. Στη συνέχεια ο Κόροιβος πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης το 776 π.Χ. (αγώνες εγίνοντο και πριν από τον μυθικό Ηρακλή που καθάρισε τους στάβλους του Αυγείου και καθιέρωσε αγώνες προς τιμήν του ΔΙΑ) αλλά είχαν χάσει την αίγλη τους και πήραν χρησμό από το μαντείο των Δελφών να κάνουν αγώνες και για αμοιβή ο πρώτος θα έπαιρνε ένα στεφάνι τον «κότινο», από την ελιά που είχε φυτέψει ο Ηρακλής.

Λοιπόν απεικονίζεται ο Κόροιβος με την χρονολογία 776 π.Χ., χρονολογία σημαντική που από τότε άρχισε να μετράται η ιστορία του κόσμου ανά έτος, ενώ πριν ήταν ανά αιώνες. (π.χ. την αρχή της Ολυμπιάδας έγινε αυτό το γεγονός) με αφετηρία το 776. Οι Ολυμπιακοί γίνονται κάθε 4 χρόνια και μάλιστα σε δίσεκτο χρόνο. Από κάτω επιγραφή «ΕΤΣΙ ΔΕ ΜΕΓΑΡΕΥΤΣΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΒΟΙ ΤΑΦΟΣ», ότι ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ είναι θαμμένος στην Πύλη των Μεγάρων όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα Αττικά.

Ακολουθεί ένα ανθέμιο και πάμε στην άλλη πλευρά. Απεικονίζει το πέταλο του Παναθηναϊκού σταδίου, μπαίνει μέσα ο λαμπαδηδρόμος κρατώντας αρχαία δάδα, και δίπλα μία αναθηματική στήλη όπως είναι στην Ολυμπία η καρδιά του Κουμπερντέν, που έγραφε Πιερ ντε Κουμπερντέν -1896. Δηλαδή οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες. Από κάτω ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ 2024 και ο ολυμπιακός κύκλος. Δηλαδή οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες του 776 και οι σύγχρονοι του 1896.

Το αγγείο παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή της Ολυμπιακής Επιτροπής στα χέρια της πρωθιέρειας κ. Μαίρης Μηνά. Το αγγείο θα ταξιδέψει και θα εκτεθεί αντίγραφο στο μουσείο του Λούβρου, μαζί με το κύπελλο  του πρώτου Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη, από το ίδρυμα «Νιάρχος» και ένα κύπελλο της Μεσολυμπιάδας του 1906 από το μουσείο ολυμπισμού. Επίσης πάλι με πρόταση του γράφοντος αντίγραφα θα δοθούν στις ελληνικές πόλεις που θα επισκεφθεί η ολυμπιακή φλόγα σαν ανταλλαγή δώρων, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος θα απονείμει ένα στον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ, έναν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γαλλίας και ένα στον οργανωτικό εκπρόσωπο. Είναι το τρίτο αγγείο που επιμελείται ο γράφων. Το πρώτο που είχε θέμα τον Μεγαρίτη Ολυμπιονίκη το 720, ΟΡΣΙΠΠΟ που έτρεξε και του έπεσε η περισκελίδα και έτρεξε γυμνός και καθιερώθηκαν οι γυμνικοί αγώνες, και άναψε στους ολυμπιακούς αγώνες του ΡΙΟ το 2016, και το δεύτερο που άναψε το 2020 στο Τόκυο, τον ΗΡΟΔΩΡΟ τον ΜΕΓΑΡΕΑ 10 φορές Ολυμπιονίκη στη σάλπιγγα σε δέκα διαφορετικές ολυμπιάδες από το 328 π.Χ. ως το 292 π.Χ. και που αναγγέλλεται από την μετάδοση σε όλο τον κόσμο που γίνεται η αφή. Μια μεγάλη τιμή για τα Μέγαρα.

ΠΗΓΗ: Ενημέρωση Μεγάρων